Člověk jako krtek

Nemyslím nyní třeba pyramidy. Vědci tvrdí, že již přišli na to, jak byly stavěny. Ale myslím to spíše tak všeobecně. Napadlo mne to při pohledu na muže, který kopal jámu. Nevím, zda sám sobě či jinému. Jistě si řeknete, že vykopat díru do země není žádný kumšt. Není? Zkuste si to. Budete chtít třeba bazén, nebo vodovodní přípojku. A to padesát metrů dlouhou. Takže máte možnost se ukázat. Nejste-li uvyklí fyzické dřině, tak to vzdáte. Neříkám, že hned, ale vzdáte. A tu mne právě napadlo, jak to muselo být obtížné ulovit mamuta do jámy. Jak ji ti pralidé vykopali?

krompáč

My máme techniku, která to udělá zhruba za půl hodiny, ale oni? Nechtěl bych se v jejich době starat o zásobování. Dobrá, máme techniku, jak jsem zmínil, ale ta se nedá použít vždy a všude. Někde přece jen na ruční práci dojde. Měli byste odvahu popadnout do rukou krumpáč a lopatu? Já se tím živil pět let, tak věřte, že skutečně vím, o čem píši. V každém případě se má věc tak, že byste klidně mohli skončit v nemocnici, protože vaše tělo, svaly a šlachy vznesou velmi razantní protest a u někoho to skutečně může skončit úpornou bolestí zad. Lékaři pak mají hodně a hodně práce, aby člověka vrátili zpět do normálu.

mladík s rýčem

Pokud tedy skutečně potřebujete něco vykopat, tím myslím něco pořádného, ne jamku na keř či strom, nedělejte to, pokud jste předtím nic podobného, nedělali. Na to si raději domluvte někoho, kdo ví a umí. A tím někým může být třeba firma výkopové práce Praha. Tam na to mají své lidi a ti tu tvrdou práci udělají za vás. Neberte to jako tak, že si najímáte otroky, to je něco úplně jiného. Vy si najímáte dělníky, kteří tu práci znají a něco již o ní ví. Jsou stejní jako třeba kuchař, nebo instalatér, jen nemají výuční listy. Ale zato mají v malíčku kopání, a když se do toho dají, tak udělají za tři dny to, co vy byste dělal tři týdny.