Hrajte si s dětmi na čistém koberci

Děti milují zábavu ve formě tvořivých her, kam patří například sestavování stavebnic, skládání hlavolamů a puzzle, deskové společenské hry, karetní hry, panenky, různé figurky zvířátek z farmy, jako jsou králíčci, slepičky, koníci, ovečky, pejsci a kočičky, a samozřejmě i technika, kam patří autíčka, letadla a různé stroje a mechanismy.

hra na koberci

Děti provozují své zábavné činnosti na psacím stole, v posteli, ale převážně na podlaze. Hodí se k tomu zejména koberec, který není, na rozdíl od dlažby a plovoucí podlahy či parket, studený. Po koberci mohou chodit bosé, mohou se po něm povalovat i v pyžamu a tímto způsobem prokazují ono známé pořekadlo, že „kdo si hraje, nezlobí“.

Koberec musí být čistý

Koberce jsou ovšem textilie, a ta by měla být čistá, podobně jako dětské oblečení. Nenecháváte přece své ratolesti pobíhat doma a venku v zašpiněných a zapáchajících tričkách a spodním prádle. Tričko, ponožky a kalhotky jednoduše vložíte do pračky, stisknete příslušný knoflík a o vše ostatní se postará prací program. Jenže co s takovým kobercem, když se zašpiní od tu a tam odpadnutého rajčete, chleba s pomazánkou nebo špaget s kečupem? Naštěstí existují čisticí stroje, například výkonný a spolehlivý systém Rotovac, který si poradí jak se skvrnami od rajčat a kakaa, tak i se zašlapaným mastným prachem.

kluci při hře

Koberec by měl vonět

Koberec v dětském pokoji by měl vonět, nebo být alespoň pachově neutrální. Nebude vám ale nic platné, pokud jej pouze postříkáte rozprašovačem s ředěným éterickým olejem, jestliže bude zapáchat organickým odérem. Máme tím na mysli hlavně typickou „vůni“ bosých chodidel, jestliže se doma chodí naboso nebo ve zpocených ponožkách. S tou si však také snadno poradí stroj na čištění koberců a koberec provoní vonnou esencí, anebo jej alespoň zanechá bez zápachu v neutrální podobě. Koberec pak opět bude ideálním prostředím pro hru nebo pro některé pracovní činnosti.