Vliv jídla na zdraví člověka

Až začátkem století, v roce 2001, se objevily první výsledky vědeckého bádání střevního mikrosvěta, které potvrdily, že mikrobiom, sídlící v našich střevech je svébytným orgánem. Vážící okolo půldruhého kilogramu, složený z několika tisíců druhů rozmanitých mikroorganizmu. Které rozhodují nejen o imunitě, ale rovněž o dispozici k onkologickému onemocnění, autizmu či duševním chorobám. Dokonce i sklonu k obezitě. A přestože je v současné době výživa pestřejší a propracovanější, přesto je mnohdy méně kvalitní, než byla u našich předků. U kterých byly základem přírodní potraviny.

Zdraví na talíři

Oproti dnešním nevhodným, průmyslově vyráběným. Proto se mnoho lékařů snaží u svých pacientů apelovat na co nejlepší způsob stravování. Aby si jeho nevhodným složením svůj zdravotní stav nezhoršovali, ale naopak aby si vhodnými potravinami udrželi zdraví po celý život v přiměřeně dobré formě. Jedním u nejčastějších zlozvyků je u většiny populace nadměrná spotřeba masa. Která střevní mikroflóru mění zásadním způsobem. Čímž vznikají optimální podmínky pro vznik degenerativních onemocnění. Ať už cukrovky, rakoviny, aterosklerózy či onemocnění kloubů. Rovněž neblahý vliv má častá konzumace masa i na funkci jater a ledvin.

Ovocné nápoje

Obzvláště muži jsou schopni zkonzumovat během jednoho dne porci, která jejich předkům vystačila na celý týden. Dalšími nevhodnými a zdraví ohrožujícími jsou cukry. Které ve velkém množství nejenže způsobují nadváhu, ale pokud se k nim přidají i barviva, kterými se dosahuje lákavého vzhledu, je na nemoc dříve či později zaděláno. Stejně tak kalorické uzeniny a grilované pokrmy jsou z hlediska výživy naprosto bezcenné. Pokud chcete udržet ve vašich střevech kvalitní mikrobiom, zařaďte do svého jídelníčku dostatek ovoce a zeleniny.  Ať už syrové, tepelně upravené, anebo kvašené. Rovněž luštěniny jsou pro dobré zdraví nezbytné. Stejně jako jáhly, oves, houby, olivový olej, česnek, cibule a pro velký obsah vitamínu D a B12 určitě nezapomínat na tučné mořské ryby.